Saturday, March 3, 2018

Äntligen efter alla dessa år!

Hej

Jag har under många år haft problem med min rygg. Det började när jag var i tonåren, jag hade så fruktansvärt ont i nedre delen av ryggen och min förklaring på smärtan har varit att det känns som om någon tar 2 knivar och sticker in i ryggen och sedan vrider om.

Det har också känts som om kroppen blivit delad i 2. Jag har sökt för detta i omgångar. Jag blev röntgad när jag var 15 tror jag för första gången och då sa läkaren att mina nedersta ländkotor såg revbensliknande ut. Jag förstod inte så mycket av det då och läkaren hade väl ingen förklaring utan mer att ja du ser ut så.

Under åren som sedan följt har jag i perioder haft riktigt ont. Ryggen är den som spökat mest men även högre upp så som skulderbladen och nacken.

Nu på senare år så har jag också haft ont i armarna, benen och händerna. Vissa dagar känns det som jag har gjort världens träningspass, det värker i benen och benhinnorna.

Mina fingrar är ömma och handlederna känns som de är stukade. Har svårt att lyfta saker i vissa vinklar och kan ibland tappa saker utan anledning.

Jag blir lätt andfådd när jag går upp för trappor eller liknande, känns som jag har världens sämsta kondition.

Det jag har märkt de sista åren är att jag har mer ont när det är väderomslag och det blir fuktigt eller när det blir riktigt kallt.

Jag har försökt att få hjälp i omgångar men får inga riktiga svar tyvärr och 4-5 gånger så har man blivit skickad till sjukgymnastik, detta har ju inte hjälpt tyvärr.
Har också fått höra att jag kan ha lindrigare diskbråck m.m. Jag har blivit röntgad ytterligare efter den gången i tonåren. Då hittades ingenting heller eller i alla fall så kunde den läkaren inte säga nåt om det.

När jag sökte på vårdcentral förra året så hann jag inte ens in i rummet och berätta vad jag sökte för förrän läkaren tittade på mig och frågade om jag inte tänkt att gå ner i vikt. Kan säga att där sjönk fortroendet för den läkaren och vårdcentralen.

För ett tag sedan gick det en reklam på TV där de pratade om ryggproblem och om man hade det så kunde man gå in på en sida som heter behandlaas.se jag blev nyfiken på att läsa mer så jag gick in på denna sida och blev både chockad och glad att allt som stod där stämde in på mig till 100%

Man kunde genom denna sida boka ett läkarbesök med en specialist på denna sjukdom, ankyloserande spondylit eller Bechterews som den också kallas.

Jag gjorde detta och vilken skillnad på bemötande. Jag fick berätta hur det varit under alla år och han ställde en massa frågor och prickade väl rätt på vartenda påstående också.

I och med att detta var via nätet så bad han mig gå till en vårdcentral för att ta ett antal prover som han skrev i journalen som jag kunde hänvisa till. Samt röntgen igen. Bland annat ett prov som heter HLA B27 vilket då visar om jag har genen för denna sjukdom då den är ärftlig.

Jag kontaktade sedan 4 st olika vårdcentraler efter detta men blev nekad då jag berättade att jag ville bli utredd för Bechterews, svaret var, vi får väl se om vi tycker samma och kommer fram till samma sak. Kändes med en gång att bara för att man pratat med en annan läkare via nätet så var det inte populärt.

Det slutade med att jag hittade en privatklinik i Göteborg som tar emot utan remiss och man får komma till reumatolog direkt. Visst det kostar pengar men kände att det är det värt.

Jag har nu varit där och fått världens trevligaste bemötande. De har kollat på den journalen läkaren via nätet skrivit och de har gjort nu ytterligare undersökningar. Att nätläkaren hade då rekommenderat att man skulle ta de olika proverna var inga problem, åkte in på labbet med en gång, detsamma gällde röntgen, skrev en remiss direkt.
Utöver det så gjordes en massa tester i rörelseförmåga, reflexer etc och sedan fick jag läkarens utlåtande.
Ja du har en variant av Bechterews som heter Icke-radiologisk axial spondylartrit, det är in kronisk inflammatorisk sjukdom. Den ger smärta i ryggen, höfter, leder m.m. och smärta i muskelfästen bland annat. Detta är det som gör att jag exempelvis tycker att jag har dålig kondition och blir andfådd.

Här kan man läsa mer om Bechterews - http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1360

Och här om Icke-radiologisk axial spondylarit - https://www.mynewsdesk.com/material/document/37946/download?resource_type=resource_document

Nu väntar jag bara på provsvaren. För dagen efter jag varit hos läkaren så låg kallelsen till röntgen i brevlådan. Och jag har redan varit på röntgen. Allt inom en och samma vecka. Tänk vad det skiljer sig att gå privat.

Nu har jag i alla fall fått svar på varför jag har så ont att jag vaknar mitt i nätterna med sån smärta i ryggen.
Att det blir värre när det är kallt och väderomslag.

Det är mycket som faller på plats och det finns många i min omgivning som sett när jag har ont. Stått i transporten på tävling och gråtit av att det gör ont. Gått och lagt mig när jag kommit hem från tävling i bland då jag inte kunnat stå.
Mått dåligt av att jag känner själv att kroppen inte klarar av vissa saker så som att rida ibland när det är kallt osv.

Jag har öven fått pikar genom åren att jag knappt rider mina hästar och lite av varje. Kan nu känna att det har funnits en anledning och jag har känt att man inte trott på mig när jag säger att jag har ont i ryggen.

Men ingen som inte har denna sjukdom där jag nu också fått lära mig att det är ganska vanligt förstår hur ont det gör och vad svag man blir.

Jag har ju alltid ont så att vara smärtfri vet jag inte nu vad det är.

Jag har blivit arg och besviken på mig själv att jag inte klarar av saker som jag brukade osv.

Men nu har jag i alla fall en förklaring.

Ha det gott!

Kram Anna

1 comment:

Anonymous said...

Spot on with this write-up, I honestly feel this site needs a great deal more attention. I'll probably be
returning to see more, thanks for the info!